Beneficii ale consumului de vin roșu
Una dintre cele mai aprigi dezbateri din intreaga lume, ramane cea pe tema vinului rosu, si a beneficiilor sale asupra sanatatii. Pe cand unii sustin cu tarie faptul ca vinul rosu are efecte foarte bune pentru organism, altii se opun cu vehementa acestor studii, subliniind efectele negative ale bauturii. Daca vrei sa afli cum stau de fapt lucrurile cu vinul rosu si ajtorul pe care il poate aduce organismului, te invitam sa citesti in continuare articolul nostru despre beneficii ale consumului de vin rosu.
Obtinerea vinului rosu
Vinul rosu este obtinut prin drozbirea si fermentarea boabelor de struguri de culoare inchisa. Desi sucul strugurilor are o culoare alb-verzuie, nuanta vinului este data de fapt de antocianine, pigmenti de culoare regasiti in pielita fructului. Astfel, vinul denumit la scara larga „rosu”, poate varia in culoare, de la tonuri caramizii, mov sau chiar maronii.
Exista multe varietati de vin rosu, care se diferentiaza prin culoare si aroma. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri sunt Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz sau Zinfandel. Procentul de alcool din vinul rosu variaza intre 12-15%.
Beneficii ale vinului rosu
Reduce colesterolul
Aspect deja arhistudiat, se pare ca vinul rosu ar reduce nivelul colesterolului din organism. Conform unui studiu, vinul obtinut din soiul Tempranillo, din zona Spaniei, reuseste sa reduca nivelul de colesterol.
Pastreaza inima sanatoasa
Nu doar ca vinul rosu regleaza nivelul de colesterol, dar pastreaza si inima sanatoasa. Polifenolii, o categorie de antioxidanti prezenti in vinul rosu, previn formarea cheagurilor, pastrand vasele libere. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija la cantitatea de vin pe care o consumi, deoarece excesul iti poate afecta starea inimii.
Reduce riscul de cancer
Consumul regulat, dar moderat, de vin rosu, poate reduce vizibil riscul aparitiei unor anumite tipuri de cancer, precum cel de colon, cancerul de prostata, cancerul ovarian, etc.. Oamenii de stiinta au folosit o anumita doza de resveratrol, antioxidant regasit cu precadere in vinul rosu, pe celulele canceroase umane și au observat faptul ca acesta obstructioneaza actiunea proteinei responsabile de proliferarea celulelor canceroase.
Ajuta la mentinerea siluetei
In mod surprinzator, resveratrolul ajuta si la mentinerea greutatii corporale. Piceatanolul este un compus chimic extras din resveratrol, care are abilitatea de a reduce celulele de grăsime din organismul uman. Conform specialistilor, piceatanolul ajuta receptorii insulinici ai celulelor de grasime sa blocheze cresterea celulelor subdezvoltate.
Reduce riscul depresiei
Un studiu realizat pe oamenii de varsta mijlocie si cei batrani, a rezultat faptul ca consumul moderat de alcool, zilnic, tine depresia la distanta. Persoanele care consuma in mod regulat vin rosu sunt mai putin predispuse la depresie, decat persoanele care nu consuma.
Vinul rosu este consumat inca din cele mai vechi timpuri, pentru gustul si aromele intense. Mai mult, acest tip de vin se pare ca are si efecte benefice asupra sanatatii si a starii de bine, in general. Indiferent daca il bei pentru beneficii sau doar de placere, la Bucium gasesti o selectie impresionanta din cele mai bune soiuri autohtone si nu numai. Intra pe site si comanda-ti preferatul!
Citeste si:
Tot ceea ce trebuie sa stii despre servirea vinului
Ghidul unui degustator incepator
Vinul spumant – inventie de geniu sau simpla greseala?
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!