Care sunt diferentele dintre vinurile scumpe si cele la pret accesibil
Nu trebuie sa faci neaparat o vizita unei crame de renume pentru a realiza ca exista o diferenta substantiala de pret intre sticlele si soiurile de vin. Situatia este aceeasi si pe rafturile supermarketurilor. Atunci cand ne aflam in pozitia de necunoscatori ai obiceiurilor specifice artei vinificatiei, acest aspect ne poate incurca foarte tare, deoarece nu vom intelege conceptul raportului pret-calitate. Ei bine, cauzele diferentei de pret sunt simple. Acestea apar drept urmare a tehnicilor de productie folosite, a podgoriilor unde au fost crescuti strugurii si, nu in ultimul rand, a gustului pe care il capata vinul dupa fermentare.
Citeste articolul Casa de Vinuri „Bucium 1949” de astazi pentru a afla daca merita cu adevarat sa cheltuiesti mai multi bani pe o sticla de vin.
Importanta podgoriilor
Cum toata flora Pamantului se naste din pamant, podgoriile si solul pe care se regasesc acestea sunt elemente importante pentru calitatea culturilor si, implicit, a vinului obtinut. Avand in vedere ca umanitatea se indeletniceste deja cu productia elixirului fabricat din struguri fermentati, de mii de ani, podgoriile producatoare ale celor mai bune soiuri sunt deja cunoscute la nivel mondial.
Romania se afla si ea pe lista tarilor producatoare ale celor mai laudate vinuri din lume, fiind recunoscuta pentru Feteasca Neagra. Alaturi de tara noastra regasim tari precum: Italia – faimoasa pentru Prosseco, Franta si celebrele sale Bordeaux, Champagne si Pinot Noir, Spania si litrii nesfarsiti de Sherry, Statele Unite ale Americii pentru Merlot si Cabernet Sauvignon, Chile si al sau Chardonnay atat de indragit, Germania si Riesling-ul, sau al sau Pinot Grigio, Portugalia pentru Madeira si Noua Zeelanda – Sauvignon Blanc.
Importanta climei si a solului
Podgoriile din zonele cu temperaturi ridicate tind sa ofere omenirii soiuri de vin mult mai calitative. Acelasi efect il are si solul asupra produsului final din struguri. Cu cat este mai fertila si mai propice cresterii locatia, cu atat vinul va fi mai bun.
Se presupune ca solul argilos este cel mai potrivit pentru cresterea strugurilor, iar clima perfecta este regasita intr-un loc in care nu se intalnesc nici temperaturile tropicale, aride sau de tundra arctica. Prin urmare, locul de provenienta al strugurilor, anul in care au fost culesi si soiul acestora pot influenta pretul unei sticle de vin. Uneori diferenta de pret poate fi de cateva sute de lei sau de cateva sute de euro.
Importanta tehnicii de productie
Un alt impact urias asupra pretului per sticla de vin il poate avea costul de productie al acesteia. Deoarece pregatirea temeinica, cunostiintele vinificatorului, echipamentul potrivit necesar procesului de strivire si extractie a sucului de struguri, butoaiele si spatiul de depozitare sunt extrem de importante pentru obtinerea unui vin de calitate, toate cheltuielile facute in acest sens sunt adaugate costului final al sticlelor de vin.
Deciziile si stilul vinificatorului sunt la fel de importante precum podgoriile sau conditiile climatice. Exista cazuri in care acelasi soi de vin ofera un cu totul alt rezultat, si asta doar pentru ca stilul de productie este diferit sau echipamentul nu este la fel de performant.
Importanta gustului
Au existat si vor exista intotdeauna cazuri in care vinul din sticla nu se va ridica la nivelul reputatiei numelui, la fel cum exista situatii cand poti gusta intamplator un vin de care nu ai mai auzit niciodata, cu un pret modic, care sa te impresioneze mai mult decat un Merlot sau un Pinot Noir.Casa de Vinuri „Bucium 1949” iti ofera posibilitatea de a alege dintr-o varietate de vinuri albe, rose, rosii sau spumante cu gust demisec, sec sau demidulce, la preturi accesibile. Intra pe site-ul nostru si descopera oferta de o calitate superioara.
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!