Cum a ajuns vinul romanesc sa fie apreciat pe piata internationala
Vinul romanesc, produs de catre marile podgorii nationale sau de catre bunicii si parintii nostri din propriile vii, reprezinta un element pe care romanii, de toate varstele, il au in comun. Prin urmare, nimeni nu poate contesta sau pune la indoiala productia masiva de bauturi alcoolice, obtinute din struguri, din tara noastra.
Putem, asadar, cadea cu totii de acord asupra importantei ridicate a vinului in tara noastra, deoarece este stiut cat de mult isi pretuiesc romanii butoaiele si sticlele pline cu licori. Te-ai gandit, insa, cum si de ce a ajuns vinul romanesc sa fie respectat si in afara tarii?
Continua sa citesti articolul de astazi, pregatit special pentru tine de Casa de Vinuri „Bucium 1949” si afla care sunt aspectele cu care romanii se pot mandri, atunci cand vine vorba de vinul lor.
Clima si pozitia geografica sunt perfecte pentru vinificatie
Muntii Carpati sunt cel mai mare dar natural al Romaniei. O varietate de compozitii de sol se formeaza la poalele lor, care se potrivesc bine dezvoltarii vitei de vie.
Toamnele romanesti sunt lungi si blande, permitand strugurilor sa se coaca mai lent, concentrand aromele. Viile din tara noastra din preajma Muntilor Carpati sunt situate pe aceeasi latitudine precum cele ale regiunii Bordeaux, doar clima fiind mai uscata.
Marea Neagra nu are aceeasi influenta asupra Romaniei precum Oceanul Atlantic asupra podgoriilor din Bordeaux. Zonele deluroase din Moldova si Dobrogea ofera, de asemenea, conditii ideale pentru cultivarea strugurilor.
Romania este cel mai mare producator de vin din Europa de Est
Statisticile plaseaza Romania pe locul cinci in Europa si pe locul zece in lume, la capitolul zonelor cultivate cu vita de vie. Pe baza datelor din 2016, cu o suprafata de vita de vie de 191k hectare, podgoriile din Romania aveau dimensiuni similare cu cele din locatiile exotice, precum Chile si Portugalia.
Productia de vin in acel an a fost de 3,3 milioane de hectolitri, aspect care transforma Romania in cea de-a cincea tara producatoare, ca marime, din Europa. In ritmul actual, productia de vin din Romania este usor peste cea din Noua Zeelanda
Industria vitei-de-vie romaneasti a suferit in era comunista. Acest lucru s-a datorat prioritizarii cantitatii fata de calitate. Dupa caderea comunismului, tara s-a confruntat cu hiperinflatia si cu perioadele economice grele. Precum majoritatea romanilor, industria vinului a avut de suferit drept urmare.
Vinul romanesc premium a capatat o mare valoare pe piata internationala
In ultimii cinci ani, vinul premium romanesc si-a facut aparitia pe piata internationala prin intermediul unor soiuri de struguri binecunoscute la nivel global. Acestea includ: Cabernet Sauvignon si Chardonnay. Abia ulterior vinurile romanesti precum Feteasca Neagra au inceput sa fie apreciate asa cum ar trebui.
In Marea Britanie, o sticla de vin romanesc se incadreaza in intervalul 15-20 de lire sterline, atunci cand vine vorba de pret. O lira sterlina fiind echivalentul a 5,72 lei romanesti.
In strainatate, atat soiurile proprii (precum Feteasca Alba sau Neagra si Tamaioasa Romaneasca), cat si cele obtinute din struguri binecunoscuti (asemenea celor ce poarta numele de Chardonnay, Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon), importate din Romania, sunt extrem de indragite si de cautate de consumatori. De aceea, Casa de Vinuri „Bucium 1949” te sfatuieste sa iti incanti papilele gustative cu astfel de arome nobile, ori de cate ori simti nevoia sa te rasfeti!
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!