Cum poti pastra vinul in siguranta
Ai cumparat sau ai primit, poate, cateva sticle de vin pe care nu planuiesti sa le desfaci prea curand, iar acum nu stii ce anume sa faci ele pentru a le pastra asa cum se cuvine, sau planuiesti sa le lasi sa imbatraneasca, dar nu stii cum sa procedezi? Casa de Vinuri „Bucium 1949” are raspunsurile la toate intrebarile tale.
Cunoaste soiul
Trebuie sa iti amintesti ca doar un procent foarte mic de vinuri fine de pe piata au aceasta abilitate de a supravietui testul timpului si de a-si imbunatati aromele odata cu varsta. Majoritatea vinurilor se recomanda a fi savurate in cativa ani de la data fabricarii.
Daca doresti sa achizitionezi soiuri pentru a le maturiza, va trebui sa iei in considerare un depozit profesional, care te initieaza intr-o cu totul alta dimensiune a iubitorilor de bauturi alcoolice si a colectionarilor.
Cu toate acestea, ne adresam publicului larg atunci cand spunem ca respectarea unor simple instructiuni ar trebui sa protejeze licoarea imbuteliata in sticle, pana in momentul in care vei decide sa o consumi.
Spatiile racoroase sunt prietenoase
Caldura este inamicul numarul unu al vinului. Temperaturile mai ridicate de 21 de grade Celsius vor accelera procesul de maturizare a vinului, iar drept rezultat vei ramane cu un vin cu gust de otet sau care si-a pierdut din arome. Daca vei reusi sa pastrezi licoarea intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui, unde gradele se regasesc intre numerele 7 si 18, atunci faci o treaba excelenta.
Temperaturile foarte scazute trebuie evitate
Timp de pana la cateva luni, poti pastra vinul in frigider fara griji, dar nu este recomandat sa faci asta pe termen lung. Temperatura medie a frigiderului scade cu mult sub cele 7 grade recomandate, pentru a pastra in siguranta alimentele perisabile, ceea ce inseamna ca lipsa umiditatii va putea usca dopurile, permitand aerului sa se infiltreze in sticle si sa deterioreze vinul.
De asemenea, daca iti vei uita vinul intr-un loc neprotejat de inghet sau in congelator, lichidul va incepe sa se transforme in gheata suficient cat sa impinga dopul afara sau cat sa sparga sticla.
O temperatura constanta este o temperatura ideala
Decat sa te ingrijorezi cu privirea la obtinerea unei temperaturi perfecte, ai putea sa ai grija sa mentii mereu aceeasi temperatura in locul in care vei depozita sticlele. Astfel vei evita infiltratii, dilatari si schimbari ale gustului vinului.
Intunericul iti poate fi cel mai bun prieten
Lumina, in special razele soarelui, reprezinta o problema de proportii pentru depozitarea pe termen lung. Razele UV ale soarelui pot degrada și imbatrani prematur vinul. Viticultorii si producatorii de vin folosesc sticle colorate pentru imbutelierea vinului, deoarece acestea actioneaza precum niste ochelari de soare, filtran si respingand lumina directa.
Probabil ca lumina de la becurile de uz casnic nu va deteriora vinul in sine, dar ar putea estompa etichetele pe termen lung. Becurile cu incandescenta pot fi mai sigure decat becurile fluorescente, care emit cantitati foarte mici de lumina ultravioleta.
Pastrati totul pe orizontala
Traditia predica depozitarea sticlelor orizontal pentru a mentine lichidul pe pluta, care teoretic ar trebui sa previna uscarea plutei. In cazul in care se intentioneaza consumul in viitorul apropiat, aceasta tehnica de depozitare nu este necesara. De asemenea, nu este necesar sa pastrati sticlele de vin pe verticala daca acestea au metode de sigilare alternative, precum dopuri care functioneaza prin infiletare sau din sticlă.
Acum ca ai ajuns la finalul listei, te poti considera un colectionar de vinuri la inceput de drum. Pentru a te perfectiona, intra pe site-ul Casa de Vinuri „Bucium 1949” si citeste si restul articolelor! (Daca tot te afli acolo, comanda si o sticla de vin pentru a-ti tine companie!)
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!