Cum sa citesti corect eticheta unui vin
Atunci cand cumperi o sticla de vin, de la supermarket, dupa ce te ghidezi? An, culoare, soi, sau eticheta? Eticheta contine informatii vitale, care te pot ajuta sa faci o alegere intre un vin bun si unul ceva mai slab. Si totusi, la ce informatii trebuie sa fii atent mai exact? Daca inca nu esti complet sigur, noi, cei de la Bucium, ti-am pregatit un articol despre cum sa citesti corect eticheta unui vin.
Marca si numele producatorului
Primele aspecte pe care le observi pe eticheta unei sticle de vin sunt marca si numele producatorului. Daca esti fanul unui anumit brand, cel mai probabil te vei indrepta spre sticlele insemnate cu numele sau logo-ul acestuia. Studii efectuate au demonstrat faptul ca unii producatori aleg sa puna pe eticheta cu litere mari soiul de struguri din care a fost facut vinul, pentru a atrage atentia consumatorilor. Vinuri Bag in Box
Tipul de vin sau de struguri
La fel de importanta, precum mentionarea brand-ului, este precizarea soiul de struguri sau a tipului de vin. Daca apare doar denumirea soiului, inseamna ca cel putin 75% din strugurii care au fost folositi la obtinerea vinului apartin acelui soi. Daca este scrisa si denumirea viei, inseamna ca in proportie de minimum 95%, strugurii provin din locul respectiv. Aceste aspecte dovedesc totodata ca vinul respectiv este unul de calitate.
Pe eticheta poti regasi termenul „cupaj”, care inseamna ca vinul a fost obtinut prin imbinarea mai multor soiuri.
Procentajul de alcool
Daca procentajul de alcool este mai mic de 14%, inseamna ca vinul respectiv este unul „de masa”, potrivit consumului regulat. Conform Wine Folly, in mai multe zone viticole din Europa este interzis vinurilor care nu sunt „de inalta calitate” sa depasesca o limita de alcool de 13,5%.
Anul recoltei
Majoritatea vinurilor din comert au notat pe eticheta un an recent, deoarece aceste vinuri sunt facute sa fie consumate destul de repede. Nu doar ca vinurile vechi sunt mult mai scumpe, dar nu vor fi gasite pe rafturile supermarketurilor, langa sticlele obisnuite. Ai grija mereu sa compari anul inscris si pretul sticlei. Daca dai peste un vin ceva mai vechi, la un pret foarte mic, cel mai probabil nu este o decizie inteleapta sa il cumperi!
Date de contact
Desi nu este obligatorie prezenta lor pe eticheta, daca un producator alege sa isi lase numarul de telefon sau adresa de e-mail, inseamna ca incurajeaza cumparatorii sa lase review-uri sau reclamatii, vizavi de produs. Datele de contact ofera cumparatorului senzatia de transparenta si incredere in brand si producator.
CIB, DOC, CMD…
Poti vedea uneori, pe etichetele vinurilor, inscriptii precum IG, DOC sau CMD. Acestea sunt, de fapt, niste acronime, care inseamna: DOC – denumire de origine controlata. DOC poate avea trepte de calitate:
· DOC – CMD – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina
· DOC – CT – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu
· DOC – CIB – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor
Daca esti un iubitor al vinului de calitate sau planuiesti sa acorzi mai multa atentie bauturilor pe care le consumi, iti recomandam cu caldura sa citesti cu atentie etichetele vinurilor. Ramai cu ochii pe blogul nostru pentru si mai multe informatii interesante si utile despre vin. Intra pe site-ul Bucium si comanda vinuri online naturale, obtinute in cele mai bune conditii!
Citeste si:
De ce este sticla de 750 ml etalon în industria vinului?
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!