De ce este sticla de 750 ml etalon în industria vinului?
Intr-o lume dominata de cifre rotunde, sticla de 750 de mililitri este etalon in industria vinului. De ce un recipient de vin standard nu are 1 litru sau 500 de mililitri? Iti vom prezenta cateva posibile ipoteze drept raspuns, plus cateva teorii despre originea sticlei de vin.
Ipoteze si raspunsuri: de ce 750 de mililitri?
Chiar daca in prezent putem gasi in anumite puncte comerciale sticle de vin in diverse marimi, de la variante mini pana la cele uriase, cea de 750 de mililitri ramane varianta standard. De ce? Ei bine, exista mai multe posibile raspunsuri, printre care:
1. Prima varianta are legatura in mod neasteptat cu… mancarea. Se presupune ca o persoana consuma in jur de 2-3 pahare la masa, iar 750 de mililitri sunt cantitatea perfecta pentru 2 persoane ce servesc masa impreuna. De aceea vinul este bautura perfecta ce se bea in 2, iar acest fapt face aceasta bautura cu adevarat speciala, nu-i asa?
2. A doua varianta isi are originea tocmai in fabrica. Chiar daca pare a fi doar o legenda, se spune ca un suflator poate produce o sticla de maxim 750 de mililitri dintr-o singura suflare.
3. Ultimul posibil raspuns exclude asocierile cu oamenii si este o varianta ce are legatura cu matematica si calculele exacte. Ei bine, un butoi de stejar are capacitatea de 225 de litri, iar acesta poate fi turnat in 300 de sticle de 750 mililitri, in cazul in care nu vor fi pierderi. Aceste sticle vor umple fix 25 de cutii a cate o duzina de sticle. Asadar, se presupune ca sticla de 750 de mililitri este etalon pentru industria vinului deoarece cumuleaza un numar fix pentru capacitatea butoiului de vin.
Adevarul este ca nu stiu care este varianta corecta. Poate cate putin din fiecare a dus la standardizarea sticlei de 750 de mililitri in industria vinului. Totusi, stim ca s-a intamplat asta in anul 1970. Atunci tot mai multe tari au preluat aceasta varianta ca etalon.
Teorii despre originea sticlei de vin
Teoria romana: Stim cu totii ca vinul este supranumit licoarea lui Bacchus. Ei bine, aceste a fost zeul vinului si al vitei de vie. Sa ne mai mire faptul ca sticla de vin are origine romana? Chiar daca acestia nu au folosit tocmai sticlele pe care le cunoastem cu totii, ci recipiente numite acetabulum. Aceste vase aveau capacitatea de aproximativ 270 mililitri. De ce 270 de mililitri? Deoarece era cantitatea de vin pe care o consuma zilnic un soldat roman de atunci.
Teoria Europei Medievale: O alta teorie ce aparut mai tarziu, ne poarta mai aproape de sticla din prezent. Ei bine, in Europa Medievala galonul englez era cea mai raspandita metoda de a masura in comertul international. O sticla de 750 de mililitri era echivalentul a fix o cincime dintr-un galon, de alttfel un volum perfect pentru transport deoarece erau perfect aliniate.
In concluzie, nu exista nici un raspuns exact ce sa dovedeasca de ce este sticla de 750 de mililitri etalon in industria vinului. Singurul lucru cert este ca varianta etalon aleasa este una cu adevarat perfecta!
Citeste si:
Vinul spumant – inventie de geniu sau simpla greseala?
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!