fbpx

Ghidul unui degustator incepator

Vinul este fara doar si poate o bautura caracterizata de eleganta, rafinament si complexitate, iar degustarea acestuia este o arta.

Stim cu totiii ca exista concursuri in care somelierii se intrec in maiestrie si cunostinte pentru a ghici soiuri de struguri, metode fabricație, anul de productie si tipuri de vin. Daca vrei sa savurezi intr-un mod nou o sticla de vin, iti propunem 5 pasi simpli prin care sa descoperi tainele unui degustator de vin.

1. Priveste si analizeaza fiecare detaliu

Dupa ce ai turnat vinul in pahar, ofera-ti un ragaz si priveste particularitatile licorii alese. Pentru a observa mai bine, indreapta paharul catre lumina, astfel incat culoarea sa fie una clara, iar reflexiile sa fie vizibile. O alta varianta, presupune sa asezi o coala alba de hartie in spatele paharului, astfel vei remarca intensitatea culorii. Spre exemplu, un pahar de Muscat Ottonel tanar va avea culoarea de un galben inchis, pec and un vin maturat se va diferentia printr-un auriu intens.

2. Miroase vinul ales

Poate pare de necrezut, dar o mare parte a degustarii tine de miros. Adu paharul la nivelul nasului, inspira normal si misca paharul circular. Astfel, vei simti aromele ce predomina la vinul respectiv. Notele pot fi florale (trandafir, soc, iris, tei), fructate (capsuni, porticala, caisa) si alte e(De exemplu, Muscat Ottonel are o aroma ce te poarta cu gandul spre caisele coapte.

3. Simte tactil vinul

Poate cea mai grea etapa, simtirea vinului presupune rabdare si atentie, dar garantam ca merita. Ce presupune? Ei bine, daca te-ai gandit ca va trebui sa introduci degetele in pahar, te inseli. In aceasta faza trebuie sa sorbi vinul fara a-l inghiti. Vei pastra in cavitatea bucala vinul pentru a percepe: aciditatea, densitatea sau catifelarea. In functie de aceste caracteristici vei putea descrie vinul degustat.

4. Gusta vinul

In momentul in care gusti vinul, axeaza-te atat pe gustul din timpul inghitirii, dar sip e notele lasate in urma de licoarea bauta. De cele mai multe ori poti recunoaste cateva dintre notele percepute initial prin miros. De exemplu, vinul Muscat Ottonel poate avea gust de la usor amarui pana la puternic dulce, air notele acestuia sunt florale.

5. Aduna informatiile obtinute sit rage concluzii

In acest punct la degustarii ai obtinut toate informatiile necesare pentru a caracteriza vinul ales. Iti recomandam sa ai un set de intrebari standard pentru a diferentia licorile degustate. In timp, vei sti exact ce va contine gama de vinuri potrivita pentru asteptarile si gusturile tale.  Iti prezentam cateva posibile intrebari:

Ai recumpara acest tip de vin?

Raspunsul la aceasta intrebare va determina exact daca ti-a placut sau nu vinul ales. Stabileste avantajele si dezavantajele, pune in balanta si trage concluziile.

Te-a impresionat acest vin?

 Vinurile pot fi impresionante sau dimpotriva, banale. Totul depinde de preferinte si asteptarile degusatorului. Raspunsul este simplu si iti apartine in totalitate.

A fost un vin dominat de calitate?

Stim cu totii ca exista nenumarate tipuri de vin pe piata, de la produse slab calitative pana la unele de o calitate exceptionala. In functie de rezultatele degustarii stabileste in ce punct se situeaza vinul degustat.

Concluziile sunt simple, oricine poate deveni un degustator de vin daca are rabdare si este dornic sa invete tainele acestei bauturi complexe. Speram ca ti-am fost de ajutor cu ghidul pentru degustatorii inepatori.

Comanda acum vinuri online!

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.