fbpx

Merlot dincolo de Franta

Merlot este acel soi de struguri care nu necesita o prezentare speciala. Cand zici Merlot, cineva isi aminteste de vinurile de Bordeaux si de perechea traditionala Cabernet-Sauvignon – Merlot. Altcineva asociaza Merlot cu podgoriile franceze, iar al treilea face dubioasa legatura cu chilianul Carmenere. 

Numarul zvonurile despre Merlot justifica celebritatea acestuia. Nu este surprinzator faptul ca in patria-mama, Merlot este primul soi dupa suprafata plantata, fiind stapanul a 14% din toate podgoriile. In articolul de fata, lasam deoparte capitolul francez al maretiei Merlot si ne concentram pe podgoriile Merlot din alte tari.

Merita de remarcat ca Merlot oglindeste un soi atat de remarcabil pentru caracterul specific, incat este mai usor de vorbit despre podgoriile in care nu se gaseste Merlot (este plantat in 37 de tari!). Prin urmare, in randurile de mai jos, abordam cateva podgorii care produc vinuri cu participarea directa a lui Merlot. 

Italia (24.000 ha)

Dincolo de prevalenta soiului Merlot in Italia, 2/3 din toate podgoriile italiene de Merlot creeaza vinuri simple. Pentru astfel de vinuri se folosesc struguri cu randament ridicat din regiunile nordice ale Veneto si Friuli. De asemenea, in regiunea Trentino-Alto Adige, numeroase podgorii produc vinuri Merlot luminoase si fructate, perfecte pentru fiecare zi. 

Cu toate acestea, exista o regiune in care Merlot straluceste in toata splendoarea. Aceasta este Toscana. Aici Merlot, in general, este implicat in cupaje, dar exista si exceptii izbitoare, cum ar fi vinul Redigaffi. Marele Redigafii este primul vin din istoria Italiei care a primit 100 de puncte de la Robert Parker. 

Statele Unite ale Americii (21.000 ha)

La sfarsitul anilor ’90, vinurile Merlot au fost deosebit de populare in Statele Unite. Din acest soi erau create vinuri moi, dense, care nu necesitau maturare. Chiar si azi, astfel de vinuri sunt gasite in cantitati suficiente pe piata Statelor Unite.

Cu toate acestea, exista podgorii care folosesc Merlot ca acompaniament in cupaj premium cu recunoscutul Cabernet Sauvignon. Vinurile de la crama Harlan Estate sunt produse in cantitati limitate si distribuite cumparatorilor chiar inainte de a intra pe piata. Pretul este, respectiv, pe masura. 

O problema majora cu care se confrunta Merlot in California este cantitatea abundenta de lumina si temperaturi ridicate. Daca sunt manipulare gresit, vinurile Merlot devin mult prea dense si alcoolice. Daca cauti atent, cu siguranta gasesti vinul Wento Sandstone, care contine doar 13,5% alcool, aciditate placuta si, in acelasi timp, intreaga paleta de gusturi. 

Chile (12.000 ha)

Pentru podgoriile din Chile, Merlot joaca un rol important – soiul ocupa pozitia patru dupa suprafata plantata. Multa vreme (de fapt, chiar si acum) Merlot a fost confundat cu Carmenere – un alt rosu de origine franceza. Astfel, vinurile chiliene sub egida Merlot erau, de fapt, un cupaj din Carmenere si Merlot. 

Unde-i Romania?

Nu am uitat nici de Romania. Pentru noi, Merlot reprezinta un soi consacrat si adaptat pe meleagurile moldave, conturandu-si o personalitate distincta. Merlot ocupa cu mandire pozitia trei in clasamentul soiurilor plantate, avand o suprafata de 11.000 ha. Pentru cunoscatorii de vin, Merlot se asociaza cu casa de vinuri ,,Bucium 1949’’, datorita aromei de vanilie si gustului elegant de ciocolata vanilata, usor astringent si intes colorat. Varietatea solurilor, climatul si, in general terroir-ul casei de vinuri ,,Bucium 1949’’ sunt cele care redau personalitatea vinului Merlot. Incearca vinul obtinuit din acest soi alaturi de vanat sau cu branzeturile servite a la francaise. Pentru mai multe detalii, intra aici: https://www.buciumiasi.ro/produs/merlot-sec/ 

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.