Adevar ori fictiune? Mituri despre vin confirmate sau demontate
De-a lungul vietii ai intalnit, cu siguranta, o varietate de „proverbe si zicatori” moderne, actuale sau arhaice despre vin, consumul de vin sau productia acestuia. Care dintre ele sunt adevarate si care sunt simple mituri? Ei bine, Casa de Vinuri „Bucium 1949” ti-a pregatit o lista cu exemple de zvonuri care circula pe cale orala, inca de pe vremea basmelor cu feti-frumosi.
Cu cat este mai vechi, este mai bun
Fals! Majoritatea vinurilor sunt facute din soiuri de struguri recomandate consumului dupa 12-18 luni de la imbuteliere. Este, totusi, adevarat ca exista vinuri al caror gust devine mai bun odata cu varsta, dar acestea reprezinta exceptia, mai degraba decat regula.
Vinul este benefic sanatatii tale
Adevarat! Un pahar de vin (rosu) pe zi reduce riscul bolilor cardiovasculare datorita substantelor antiinflamatorii si antioxidantilor pe care ii contine, iar pe unii oameni chiar ii invioreaza, oferindu-le energia pentru intreaga zi. Cu toate acestea, alcoolul nu este potrivit pentru toata lumea. Inainte sa incepi sa consumi regulat vin pentru a-ti proteja sanatatea, consulta totusi un medic pentru a afla daca un asemenea obicei ar fi in avantajul tau.
Cu cat este mai scump, cu atat este mai bun
Fals! Gustul vinului este intotdeauna o experienta placuta in sine, iar pretul unei asemenea licori este direct proportional cu calitatea strugurilor si a procesului de vinificatie, in urma caruia a aparut sticla pe care o tii acum in mana sau in gand. De asemenea, leii in plus pot fi o simpla urmare cauzata de economie. Atunci cand cererea creste, oferta poate suferi modificari. Faptul ca o sticla de vin costa de 3 ori mai mult decat alta, nu inseamna ca al sau continut este si de 3 ori mai bun.
Temperatura corecta pentru pastrarea vinului este cea a camerei
Adevarat! Asta daca temperatura camerei tale este intre 14-18 ºC. Orice cifra deasupra limitei mentionate ne obliga sa ne schimbam afirmatia. Daca termometrul din incaperea in care pastrezi de obicei sticlele inregistreaza 20 ºC, trebuie neaparat sa gasesti un alt spatiu de depozitare!
Vinurile cu arome de fructe nu sunt facute doar din struguri
Fals! Singurul fruct din care vinul este obtinut este strugurele. E drept, vita-de-vie este de mai multe soiuri, iar poama sa are diverse culori si marimi, insa aromele resimtite pe limba dupa un pahar de vin provin doar din struguri. Cum explicam acest fenomen? Foarte simplu: strugurii pot avea in comun anumite molecule cu alte fructe. Spre exemplu, soiul Cabernet contine aceleasi molecule care dau gust coacazelor negre.
Vinul poate fi consumat in timpul dietelor
Adevarat! Nu doar preparatele slabe in calorii stau la baza unui regim alimentar frugal si sanatos. Lipsa alcoolului in sange nu reprezinta simbolul international al unui corp exemplar, ci al unui corp de sine statator. Vinul nu ingrasa, avand in vedere ca un pahar (aproximativ 200 ml) contine undeva la 150 de calorii. Plus ca poti opta pentru sucul fermentat din struguri rosii, deoarece acesta contine proprietati recunoscute care accelereaza metabolismul.Vinul, consumat cu masura, indiferent de ocazie, poate reprezenta un aliat pe cinste. Acesta te va incuraja sa sarbatoresti, sa dansezi, sa faci cadouri celor dragi si sa fii mai relaxat. Intra pe site-ul Casa de Vinuri „Bucium 1949” si descopera selectiile noastre!
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!