Povestea celui mai vechi vin din istorie
Stii deja ca unele vinuri, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai bune. Daca in general auzi vorbindu-se despre vinuri vechi de 10, 15 sau 20 de ani, astazi scoatem la lumina o intamplare extrem de interesanta din lumea vinurilor: descoperirea celui mai vechi vin din istorie. Citeste astazi, impreuna cu Crama de Vinuri „Bucium 1949” aceasta poveste fascinanta!
Povestea incepe acum 8.000 de ani
Undeva, pe o mica colina, la mai putin de 20 de mile sud de Tbilisi, Georgia, se afla o adunatura de case rotunde, cladite din caramizi din noroi. In aceasta vale verde si fertila, exista o movila numita Gadachirli Gora. Aici, acum aproximativ 8.000 de ani traiau fermierii din epoca de piatra, care erau mari iubitori ai strugurilor si ai vitei de vie. Dovada acestui fapt sta in ceramica descoperita pe acest teritoriu, decorata cu ciorchini de struguri. Mai mult, analizele efectuate asupra polenului descoperit in situl arheologic demonstreaza faptul ca dealurile impadurite din zona au fost la un momentdat acopeite cu vita de vie.
Intr-o lucrare publicata in revista PNAS, o echipa internationala de arheologi a demonstrat in ce mod erau utilizati acesti struguri. Oamenii care locuiau in Gadachrili Gora si intr-un sat din apropiere au fost primii vinificatori cunoscuti din lume, producand vin la scara larga inca din anul 6.000 inainte de Hristos, o perioada in care oamenii preistorici inca utilizau unelte confectionate din piatra si os.
Ce s-a descoperit?
Excavand casele circulare gasite la fata locului, echipa a gasit vase de ceramica sparte, inclusiv bazele rotunjite ale borcanelor mari, care erau incastrate in podelele caselor. Mai multe esantioane au fost gasite la Shulaveri Gora, un alt sit din sat, situat la aproximativ o mila de Gadachrili, excavat partial in perioada anilor 60.
In urma analizelor de laborator realizate de catre Patrick McGovern, arheologul Universitatii din Pennsylvania, a fost gasit acid tartric, o „amprenta digitala” chimica, care arata reziduuri de vin prezente in fragmente de ceramica, gasite la ambele situri.
Polenul de vita de vie regasit in solul fin al sitului si radiocarbonul dateaza de la 5.800,l pana la 6.000 inainte de Hristos. Analiza chimica indica faptul ca oamenii din Gadachrili Gora au fost primii vinificatori din lume.
Deoarece nu au fost gasite prea multe seminte de struguri sau tulpini conservate in solul satului, arheologii sunt de parere ca vinul era facut pe dealurile din apropiere, aproape de locul unde erau cultivati strugurii.
Ce spun specialistii?
Arheologul Stephen Batiuk, de la Universitatea din Toronto, care a coordonat expeditia comuna, alaturi de arheologul Mindia Jalabdze, de la Muzeul National Georgian, spune: „L-au presat in medii mai reci, l-au fermentat, apoi l-au turnat in ulcioare mai mici si l-au transportat in sate cand era gata de baut”.
In antichitate vinificatorii utilizau rasina de pin sau anumite ierburi pentru a preveni alterarea vinului, la fel cum, in prezent, se utilizeaza sulfiti. La doar cateva mii de ani dupa ce au fost descoperite anumite ierburi salbatice, oamenii de la Gadachrili s-au indeletnicit cu arta fermentarii si recoltarea vitis vinifera, strugurii europeni.
Vinul a fost, este si va fi o bautura indragita pe tot intinsul lumii. Esti si tu fan al vinului? Atunci plaseaza o comanda pentru soiurile tale preferate. Noi ți-o livram exact la usa!
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!