fbpx

Pretul pentru o sticla de vin bun. Cat de mult conteaza?

,Nu beau vin mai ieftin de o anumita suma de bani (sa zicem, 100 lei), pentru ca este nedemn pentru mine’’. Ai auzit si tu astfel de replici de la marii si celebrii somelieri de pe scara blocului sau din curte. Ei incearca sa demonstreze aceste pretentii ca fiind mai degraba o aspiratie pentru rafinament si eleganta, decat un moft. Vinul cu adevarat complex, spun ei, nu este niciodata ieftin. In acest sens, ne-am intrebat unde gasim acea linie de separatie dintre un vin scump si unul ieftin si daca vinul scump isi merita banii.

Care vin este considerat scump?

La acest capitol, fiecare decide singur. Cineva rasuceste degetul la tampla cand vede o eticheta de 30 lei pentru o sticla de vin, iar altcineva este gata sa scoata din buzunar si 200 lei pentru o sticla de vin. De regula, vinul poate fi considerat scump daca depaseste suma de 100 lei. Despre un astfel de vin, cavistul din magazinul de vinuri iti va povesti cu o expresie speciala pe fata. Iar tu, dupa achizitionarea marelui trofeu, vei urmari un tutorial pe youtube ,,cum sa decantezi corect o sticla de rosu’’.

De ce o sticla de vin poate fi atat de scumpa?

  1. Unicitatea podgoriilor

Niciodata nu pot fi mai multi campioni. Pasionatii de vin considera ca exista doar una sau cel mult doua podgorii cu conditii ideale. In aceeasi Burgundie, doar 33 de podgorii detin titlul de Grand Cru. Anume acum apare cel mai controversat si neinteles termen in lumea vinului – terroir, adica locatia, tipul de sol, relieful, clima, mediul biologic. Cu alte cuvinte, fiecare componenta al terroir din aceste podgorii este unica si imbinata perfect, ceea ce exprima si pretul unic, dar uneori imperfect. 

  1. Puterea traditiei si abilitatile maestrului

Cand podgoria este renumita pentru vinurile sale de vreo doua sau trei sute de ani, calitatea de vinifactor este insotita de o multime de traditii si cunostinte. Astfel, maestrul cunoaste de a A la Z natura si capriciile fiecarui strugure si tufis, precum si toate nuantele tehnice. In Chateau Margaux, de exemplu, incepand din secolul al 18-lea, strugurii sunt recoltati strict dupa-amiaza, doar dupa ce roua se evapora. Din acest caracter pedant si traditional rezulta pretul ridicat.

  1. Rolul marcii

Kitsch-ul persista chiar si in lumea vinului. O podgorie sau marca celebra reprezinta prestigiu, singurul capabil sa te salveze de tristete si complexe. Pana intr-un moment, marca celebra nu este un rau. In primul rand, vrem sa fim convinsi ca marca garanteaza calitate. In al doilea rand, marca inseamna istorie, fara de care nu vei cheltui jumatate de salariu pe o sticla de vin. Astfel, nu este suficient sa mentionezi ca ai umplut paharul cu un vin scump. Cel mai important ramane sa povestesti istoria acestui vin, care acum trei sute de ani a fost plantat si recoltat de catre renumitul fost tenor de opera din Paris, nascut chiar in inima podgoriei si imblanzit de soare. 

  1. Cumparatorii

Vinurile scumpe sunt atat de scumpe, pentru ca isi permit. Chiar daca unele sticle au pretul chiriei lunare din centrul Parisului, acestea vor fi cumparate. Cand toate elementele sunt imbinate perfect: terroir unic, vinificator talentat si o istorie apasatoare, rezulta nu doar un vin bun, ci un vin excelent. 

Dezvaluim adevarul

Daca sa rezumam toate testele efectuate de la Brochet incoace, se contureaza urmatatoarea imagine. Cu siguranta elementele de autohipnoza persista in perceptia vinului. De aceea, in pahar gasim exact ceea ce va fi proiect de propria imaginatie si experienta olfactiva, care se dezvolta odata cu practica. De multe ori, ramai marcat de un vin nu atat de scump, pentru ca ai prins in pahar aroma gemului de prune facut de bunica. Pe de alta parte, poti ramane indiferent de un vin scump, cu nuante de trufe, din cel mai simplu motiv: pentru ca nu-ti plac. Cu alte cuvinte, vinul trebuie sa-ti placa, indiferent de pretul acestuia.

In loc de concluzii

Daca ai ajuns pana aici, cu siguranta esti in cautarea vinului perfect pentru tine. Casa de vinuri ,,Bucium 1949’’ te ajuta. La noi gasesti sticla de rosu, alb sau rose perfecta. Vinul nostru te convinge prin delicatetea, gustul si aroma pe care le emana picatura cu picatura. Cumpara vinuri online.

Citeste si:

Idei de cadouri pentru iubitorii de vin

Traditia iernii la Bucium – vinul fiert

Tot ce nu stiai despre rachiu

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.