Modalitati de pastrare a vinului din antichitate pana in prezent

Oamenii se indeletnicesc cu arta crearii vinului inca de acum cateva mii de ani in urma, fapt dovedit de numeroasele artefacte gasite la locul unor situri istorice. Pe langa butoaie, acestia au cautat adesea cea mai buna metoda de a o imbutelia, pentru ca bautura sa isi pastreze gustul, culoarea si aromele un timp cat mai indelungat. Iti doresti sa afli cum s-a ajuns la ambalarea vinului in sticlele pe care le poti lua astazi de pe rafturile magazinelor? Te invitam cu drag sa parcurgi alaturi de Casa de Vinuri „Bucium 1949” articolul de astazi despre modalitati de pastrare a vinului din antichitate pana in prezent.
Din 6.000 inainte de Hristos pana in prezent
Izvoarele istorice sustin ca prima crama din lume a fost in Armenia antica. Aceasta a fost descoperita in anul 2007, si se pare ca dateaza din anul 4.100 inainte de Hristos. La locul sitului arheologic au fost descoperite kvevris si qvevri, care sunt containere mari din ceramica, care erau utilizate pentru depozitarea vinului. Acestea erau acoperite cu ceara de albine si dateaza cel mai probabil din preajma anului 6.000 inainte de Hristos.
O mie de ani mai tarziu

Cu o mie de ani mai tarziu, in preajma anului 3.100 inainte de Hristos, egiptenii fabricau o bautura din struguri rosii, despre care se zvoneste ca ar fi semanat cu vinul. Atunci cand fenicienii au intrat in contact cu egiptenii, acestia au descoperit aceasta licoare, care era folosita in cadrul ceremoniilor religioase. Fenicienii sunt cei care au introdus vinul in lumea antica. Acestia stocau si transportau vinul in vase de ceramica, sau amfore. Grecii si romanii utilizau aceste vase pentru a pastra atat vin, cat si ulei de masline. Vasele erau sigilate cu ceara de albine si usor de transportat. Mai tarziu, romanii au utilizat dolia, vase mari care erau cimentuite de podelele ambarcatiunilor, pentru ca vinul sa fie pastrat in siguranta. Alte civilizatii foloseau butoaie din lemn pentru a transporta vinul.
Aparitia butoaielor din lemn
Atunci cand romanii au intalnit galii, in Franta moderna, au descoperit ca acestia transportau berea in butoaie din lemn. Realizand potentialul, au inlocuit amforele cu butoaie confectionate din stejar sau pin, care au fost preluate de catre armata romana si majoritatea vanzatorilor, pana in secolul 3 dupa Hristos, fiind rezistente la apa.
Utilizarea sticlelor pentru vin

Sticlele pentru vin au inceput sa fie utilizate in secolul 17, desi erau diferite de sticlele pe care le cunosti astazi. Acestea aveau o forma stalcita, cu o baza larga si gatul scurt. Abia din anul 1820 acestea au inceput sa semene cu cele pe care le utilizam in prezent. Aceste sticle aveau nevoie de un capac si astfel a aparut dopul de pluta, cel mai potrivit material, chiar daca permite infiltrarea unei mici cantitati de oxigen in bautura.
Sticlele de plastic
Abia in secolul 21 au inceput sa fie utilizate sticle din plastic pentru imbutelierea vinului. Acestea sunt preferate deoarece sunt mai usor de manevrat si de carat decat cele confectionate din sticla. Cu toate acestea, sticlele din sticla au o eleganta aparte si pastreaza vinul in mod corespunzator pentru o perioada mai lunga de timp.
Esti fan al vinului in sticla, in butoi sau in sticla de plastic. Indiferent de natura ambalajului, la noi gasesti intotdeauna vinul de calitate cu care te-ai obisnuit. Intra pe site-ul Casa de Vinuri „Bucium 1949” si adauga in cos sortimentele tale preferate!
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!