fbpx

Tot ce nu stiai despre vinul Cabernet Sauvignon

Cand spui vin rosu, cel mai probabil te gandesti la Cabernet Sauvignon. Fie ca doar ai auzit de el sau esti un degustator impatimit, cu siguranta stii ca acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de vin. Am stabilit deja culoarea vinului, dar trebuie sa mentionam faptul ca nuanta este una intensa, iar gustul este divers. Cum asa? Ei bine, Cabernet Sauvignon poate avea note sau arome aparte si de aceea poate impaca toate gusturile si asteptarile.

Istoria vinului Cabernet Sauvignon

Vinul Cabernet Sauvignon isi poarta istoria pana in secolul 17, cand cultivatorii din sud-vestul Frantei l-au produs pentru prima oara. Acestia au incrucisat 2 soiuri de struguri: Cabernet Franc si Sauvignon Blanc. Rezultatul a luat tot ce este mai bun din ambele soiuri, cum ar fi rezistenta la conditiile meteorologice potrivnice si nivelul de tanin ridicat. Astfel, viticultorii au identificat imediat potentialul noului soi, iar vinurile Cabernet Sauvignon au devenit populare printre consumatori si producatori.

Caracteristici generale ale vinului

In lumea viticultorilor este cunoscut faptul ca aromele unui vin pot varia in functie de regiune si uneori chiar de la o podgorie la alta. Totusi, exista cateva caracteristici generale ce definesc vinul Cabernet Sauvignon. In cazul notelor olfactive, in momentul in care vei mirosi un pahar de vin, sunt sanse sa identifici fructe precum cirese si coacaze negre sau mure. Mai mult decat atat, poti simti note de piper negru, frunze de tutun uscat, lemn dulce, vanilie sau violete.

In cazul gustului, timpul poate determina arome diferite. Un vin tanar te duce cu gandul spre note ierboase, iar pe parcursul maturarii poti identifica note de coacaze negre.

Cum depozitam sticlele de vin Cabernet Sauvignon?

Daca achizitionezi o sticla de vin Cabernet Sauvignon mai vechi, trebuie sa tii cont de modul in care depozitezi produsul. In primul rand, temperatura optima de depozitare trebuie sa fie cuprinsa intre 10 si 12 grade Celsius. In al doilea rand, trebuie sa ai grija ca mediul sa aiba o umiditate controlata, mereu departe de razele soarelui sau fluctuatii de temperatura. Este important ca sticla sa fie pozitionata pe o parte, pentru ca dopul sa fie mentinut umed si sa se evite oxidarea.

Cum servim vinul Cabernet Sauvignon?

Vinul Cabernet Sauvignon se serveste in orice moment al zilei, la o temperatura cuprinsa intre 13-15 grade Celsius.

Vinului ii sta cel mai bine langa bucate alese, iar Cabernet Sauvignon nu face exceptie. De aceea, acest vin se serveste alaturi de preparate din carne, precum costite de vita sau porc, steak de vita, piept de rata, vanat, iepure sau miel. In plus, poti savura un pahar de Cabernet Sauvignon langa branzeturi ca danish blue, cheddar sau gouda.

Stiai ca …

·         Vinul Cabernet Sauvignon ofera rezultate incredibile la maturarea în butoaie de stejar, deoarece stejarul le aduce noi și minunate arome?

·         Multe vinuri Cabernet Sauvignon nu au nevoie de maturare pentru a ajunge la profilul lor maxim și pentru a-și îmblânzi taninii?

·         In diferite zone ale lumii, soiul Cabernet Sauvignon are urmatoarele denumiri: Bordeaux, Caberne, Kaberne Sovinion, Petit Cabernet, Vidure, Petit Vidure, Marchoupet?

·         Din strugurii Cabernet Sauvignon se obtin cele mai bune vinuri rosii superioare?

·         In medie, soiul Cabernet Sauvignon produce peste 1,5 kg struguri/butuc?

Citeste si:

Cum sa pastrezi vinul spumant dupa desfacere

Cum sa alegi un decantor pentru vin

Ghid: cum alegi un vin bun?

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.