Tot ce trebuie sa stii despre utilizarea vinului atunci cand gatesti
Vinul a fost folosit pentru a da gust si culoare bucatelor preparate in gospodarii inca de pe timpul stramosilor nostri romani. Acestia preferau initial un concentrat din suc de struguri nefermentat denumit must, sirop de struguri sau defrutum, ca mai apoi sa se foloseasca si de licorile alcoolice. Modurile de a gati in vin sunt nenumarate, insă putem aminti exemple precum: marinarea, macerarea, sotarea sau fierberea. Unii bucatari folosesc vinul pentru prajirea cartofilor, gatirea alimentelor in aburi (sub presiune) sau albirea legumelor.
Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, te invitam sa citesti articolul Casei de Vinuri „Bucium 1949”.
Cum poti folosi vinul atunci cand gatesti
Asocierea dintre vin si mancare functioneaza dupa niste reguli destul de simple, si anume, in cazul fripturilor, retetele care se prepara folosind carne de vita sau de porc si alte mancaruri care pot fi considerate mai greu de digerat se recomanda cu precadere vinurile rosii seci sau demiseci. Vinurile albe sunt preferate, in schimb, atunci cand gatim peste sau alte mancaruri usoare. De cele mai multe ori reteta va specifica cantitatea si tipul necesar de vin, insa daca paharul de vin poate fi baut la masa acesta poate fi folosit si drept ingredient.
De ce sa alegi vinul atunci cand gatesti
Bucatarii folosesc vinul in loc de simpla apa din cauza aromelor pe care vinul le adaugă felurilor de mancare. Dar la fel cum cele patru oteturi facute din cidru, sherry, vin rosu sau vin alb difera unul de altul, atat prin gust, cat si prin efectul lor asupra unui fel de mancare, la fel vinurile difera in ceea ce adauga – si mai ales modul in care afecteaza – preparatele.
Cum alegi vinul pe care il folosesti în bucatarie
Corpolenta vinului este un aspect important care trebuie luat in considerare atunci cand se fac asocierile cu mancarea. Vinurile corpolente contin si un procent de alcool mai ridicat. Fara a se tine cont de soiul ales, vinul poate fi folosit atat atunci cand pregatim o friptura cu sos, dar si atunci cand marinam carnea.
Cum poti avea grijă de sănătate gătind cu vin
Poti gasi, daca doresti, un numar destul de mare de retete in care sa inlocuiesti cel puțin jumătate din cantitatea de ulei folosită de obicei cu vin, pentru a obține rezultate mult mai bune materie de gust, reușind în același timp să mai scazi și din numărul caloriilor. Acest truc iti permite sa improvizezi atunci cand gatesti, dar si sa iti imbunatatesti dieta.
Ce retete poti gati cu vin rosu
Pe langa preparatele clasice din carne de porc sau de vita poti alege sa abordezi in bucatarie retete precum pulpe de pui la cuptor sau friptura de curcan in sos de vin rosu, rata aromata si tapas – chorizo in vin rosu, delicatese rustice precum fasole cu carnati gatite cu vin sau chiar deserturi dulci, cum ar fi: prajitura aromata cu crema din vin rosu, tort cu martipan si pere in vin rosu sau chec de ciocolata insiropat cu vin rosu.
Ce retete poti gati folosind vin alb
Atunci cand vine vorba de vinul alb avem ceva mai multa libertate in alegerea ingredientelor, de aceea poti prepara cu usurinta bucate precum creveti cu usturoi si vin alb, pleurotus cu sos de vin alb, carnati cu vin alb, curcan si fasole pastai in sos de vin alb la cuptor, orez si legume cu vin alb sau chiar prajituri si deserturi precum tort de mere (tort Erika) cu vin alb.
Daca esti in cautarea vinului perfect pentru retele tale, te invitam sa alegi din gama magazinului online al Casei de Vineri „Bucium 1949” care iti ofera produse variate la preturi accesibile. Ia-l pe al tau de aici!
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!