fbpx

Tot ceea ce trebuie sa stii despre servirea vinului

Crezi sau nu, procesul de servire a vinului este ridicat la nivel de arta. Cand te hotarasti sa achizitionezi un vin ceva mai scump, iti doresti sa faci totul ca la carte, de la deschidere si pana la consum, pentru a te putea bucura pe deplin de tot ceea ce are de oferit. Daca iti doresti sa devii expert in materie de servit vinuri, te invitam sa citesti in continuare articolul nostru, cu tot ceea ce trebuie sa stii despre servirea vinului.

Deschiderea unei sticle de vin

Cu siguranta ai vazut multe filmulete sau poze cu persoane care deschid sticle de vin, cu orice au la indemana, precum o bricheta, inelul de la chei sau chiar un pantof. Chiar daca este bine sa fii inventiv, este si mai bine sa ai la indemana un desfacator de sticle. Nu ai nevoie de cel mai scump de pe piata, unul cu adevarat calitativ putand ajunge chiar si la 700 dolari. Ai nevoie de un desfacator clasic, care sa contina, in primul rand, un tirbuson, pe care sa il folosesti pentru a scoate dopurile sticlelor. Desigur, poti apela si la unul care prezinta mai multe accesorii, precum un desfacator de sticle sau un mini briceag.

Servirea vinului

Mai multe surse indica faptul ca 150 ml de vin ar fi cantitatea ideala, per servire. Cu toate acestea, cantitatea poate fi relativa, atunci cand servesti vinul in confortul locuintei tale. Ideal ar fi sa incerci sa pui in pahar mai putin vin, pentru a-l putea savura cu adevarat, si a tine evidenta cantitatii pe care o consumi.

Decantarea vinului

Daca esti un consumator inrait de vinuri cu un pret moderat, cu siguranta ar trebui sa te gandesti sa iti achizitionezi un decantor sau un aerator de vin. Desi poate parea o unealta extravaganta, decantorul are un rol extrem de important in consumul unui vin curat. Ideea este ca vinul sa fie turnat in decantor, pentru a fi separat de eventualele impuritati. Este folosit cu precadere pentru vinul rosu. Mergand pe acelasi principiu, un aerator va face treaba unui decantor, dar intr-un timp mult mai scurt.

Pastrarea vinului

Se intampla de multe ori sa defaci o sticla de vin, si sa nu o consumi in aceeasi zi. Fiecare vin este diferit, deci si metodele de pastrare ar trebui sa fie altele, in functie de specific:

Vinuri spumante – 1-3 zile la frigider, cu un dop

Vinuri albe si rose cu corp slab– 5-7 zile la frigider, cu un dop de pluta

Vinuri albe cu corp robust – 3-5 zile la frigider, cu un dop de pluta

Vinuri rosii – 3-5 zile la loc racoros si intunecat, cu un dop de pluta

Vinuri bag in box – 28 zile intr-un loc racoros si intunecat

Pastrate un timp indelungat, vinurile produc un nivel crescut de acid acetic, care nu este daunator organismului, dar care afecteaza gustul vinului.

Fie ca esti sau nu cunoscator intr-ale vinului, noi te invatam tot ce trebuie sa stii. Mai mult, iti punem la dispozitie o gama variata de vinuri, la preturi avantajoase, si de o calitate superioara. Incearca-le si spune-ne care este preferatul tau!

Citeste si:

Cum sa citesti corect eticheta unui vin

Vinul spumant – inventie de geniu sau simpla greseala?

Cum sa citesti corect eticheta unui vin

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.