Totul despre lichior
O bautura fina, dulce si aromata, preferata deopotriva de catre doamne si domnisoare, lichiorul poate fi servit atat ca atare, cat si alaturi de un desert savuros, la petreceri sau intalniri. Cu diverse arome, de la fructe, pana la ierburi aromatice, lichiorul are o bogata istorie in spate. Daca esti curios sa afli mai multe despre aceasta bautura atat de iubita, te invitam sa citesti in continuare articolul Despre istoria lichiorului, de la Casa de Vinuri „Bucium 1949” pentru a afla totul despre lichior.
Informatii generale despre lichior
Lichiorul este o bautura alcoolica, obtinuta din alcool distilat si diverse arome, precum zahar, fructe, ierburi sau condimente. Acesta este adesea servit cu sau dupa deserturi, fiind o bautura intens indulcita, si invechita, dupa caz, pentru infuzarea adecvata a aromei.
Lichiorurile sunt descendenti istorici ai tincturilor din plante. Acestea au inceput sa fie preparate in jurul secolului al 13-lea, in Italia, de catre calugari. In prezent, lichiorurile sunt produse in toata lumea si sunt servite adesea simple sau cu gheata, cu cafea, in cocktail-uri sau sunt utilizate la gatit.
Etimologie
Cuvantul lichior provine din frantuzescul „liqueur”, care este derivat din latinescul „liquifacere”, care inseamna „a dizolva”. In tari precum Canada sau Statele Unite ale Americii se creeaza intotdeauna confuzie intre termenul „liquors”, care se refera la alcool, in general și „liqueurs”, care se refera la lichioruri. Lichiorul contine in general un procentaj mai mic de alcool decat alcoolul tare, in jur de 15-30%, avand diversi indulcitori in compozitie.
Tipuri de lichior
- Fructe – cele mai raspandite tipuri de lichioruri, cele de fructe, pot fi obtinute cu coaja de fructe (precum limoncello), cu arome (lichiorul de banane) sau prin aditia sucului proaspat de fructe, precum Lichiorul de visine de la Casa de Vinuri „Bucium 1949”.
- Ierburi – aceasta este o categorie larga, care include lichioruri consacrate, precum Chartreuse, Strega sau lichiorul de mentă.
- Crema – aceasta categorie a fost initiata de catre Baileys, in anul 1975. In aceasta se incadreaza lichioruri precum lichior crema de cafea sau lichiorul de ou. Acestea pot fi servite ca atare sau adaugate in diverse cocktail-uri, alături de alcooluri mai tari.
Productia lichiorurilor
Fiecare tip de lichior are la baza un tip de alcool, la care se adauga zahar si diverse arome, urmand anumite procedee:
- Macerare la rece – alcoolul de baza este amestecat cu esente lichide, cu diverse arome. Aceasta este o metoda rapida si usor de utilizat, dar lichiorurile rezultate nu sunt tocmai cele mai aromate.
- Redistilare – precum in cazul ginului de calitate, sunt adaugati diversi agenti de aroma, precum fructe sau ierburi.
- Macerare/infuzie – aceasta metoda este potrivita pentru fructele moi, care ar fi dezintegrate in cazul distilarii. Fructele sau ierburile sunt lasate la macerat in alcoolul de baza, pana absorb aroma acestuia. Amestecul poate fi incalzit usor, timp in care se mai pot adauga ingrediente, in functie de intensitatea dorita a aromei. Substanta obtinuta in urma acestui proces este denumita tinctura.
- Percolare – aceasta metoda se aseamana cu procedeul de preparare al cafelei. Ingredientele tari sunt puse intr-un filtru si lasate sa picure. Prin percolare se obtine un distilat amarui, inchis la culoare, denumit tinctura.
Acum ca ai aflat totul despre lichior, ti-am facut pofta de un lichoare bun? Intra in sectiunea Vinuri Online de pe site si comanda o sticla pentru tine sau mai multe, in cazul in care trebuie sa imparti cu altii.
Categorii
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii primul care află noutățile și promoțiile marca Bucium!