fbpx

Traditia iernii la Bucium – vinul fiert

Cu siguranta nu exista persoana, dintre cele cunoscute de tine, care sa nu fi incercat pana acum faimosul vin fiert. Cu scortisoara, portocala sau doar putin piper, vinul fiert a devenit o bautura cu traditie, consumata de catre romani, si nu numai, in fiecare iarna. Fie ca il savurezi de unul singur, acasa, cu familia, sau la un targ de Craciun, alaturi de persoana iubita, vinul fiert reprezinta o metoda inedita de a savura un vin bun si de a-i descoperi calitatile. Daca nu stiai, vinul fiert are si o istorie in spate, pe care noi, cei de la „Casa de vinuri Bucium 1949” dorim sa o impartasim cu tine in articolul de astazi.

Istoria vinului fiert

Istoria spune ca prima data cand oamenii au condimentat si incalzit vinul a fost in Roma, in secolul al II-lea. Acestia au raspandit obiceiul odata cu calatoriile realizate de-a lungul Europei. Acestia numeau vinul fiert conditum paradoxum. O carte datand din secolele V-VII detaliaza o reteta meadcrafter, care contine un mix de vin fiert cu miere, fierte si apoi reduse, cu piper, frunze de dafin, sofran si curmale.

Si grecii contribuie la aceasta poveste. Deoarece poporul grec era cunoscut pentru faptul ca nu ii placea sa risipeasca, oamenii foloseau vinul care nu era tocmai conform standardelor pentru a face vin fiert cu condimente. O istorisire spune ca grecii numeau vinul fiert hippocras, dupa insusi Parintele Medicinei, Hippocrate.

De-a lungul vremii aceasta bautura a capatat diverse nume, precum claret (vin rosu, zahar, miere si condimente, luthendrank (condimente, vin si lapte) sau glogg (vin fiert cu coniac). O carte de bucate englezeasca, din anul 1930, mentioneaza vinul fiert ca fiind un mix de „scortisoara, ghimbir, galangal, cuisoare, piper, nucsoara, maghiran, rozmarin, cardamom”, zahar si vin rosu, in cantitati nementionate.

Ideea de vin fiert asa cum o cunoastem in prezent se trage din Epoca Victoriana, atunci cand aceasta reprezenta o bautura eleganta si rafinata, consumata in timpul iernii. Scriitorul Charles Dickens a scris despre propria sa versiune de vin fiert, in anul 1843, in nuvela sa, A Christmas Carol.

Ce sa adaugi in vinul fiert

Vinul fiert nu are o reteta exacta, ci se muleaza dupa gustul si preferintele fiecaruia dintre noi. In general, versiunile moderne ale vinului fiert pot contine felii de portocala, batoane de scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason stelat, zahar, miere, stafide, curmale si, bineinteles, vin rosu, sec. Dupa gust se pot adauga cativa stropi de brandy sau coniac. In general, in Romania si Moldova, izvarul se fierbe cu vin rosu cu piper si miere sau zahar. Indiferent de ingrediente, aceasta bautura se prepara si se consuma in anotimpul rece, cu precadere in timpul sarbatorilor de iarna.

Ne place vinul fiert, pe cat de mult ne place si vinul obisnuit. Recomandam o cana fierbinte de vin fiert in zilele friguroase de iarna, pregatit dupa propriul gust. Intra pe site-ul de la „Casa de vinuri Bucium 1949” si comanda vinul bag in box, daca planuiesti sa pregatesti vin pentru intreaga familie. Bucurati-va de un vin bun si de sarbatori petrecute alaturi de cei dragi!

Cumpara vinuri bag in box

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.