Tradiția Bucium

Vinul e un privilegiu moștenit de milenii, dar și un mister care te face să te întrebi cum a reușit el să supună atât zeii, regii, cât și muritorii de rând.

Începând cu anul 1972, vinurile spumante și aromate din Muscat Ottonel au început să fie produse în spatele porților Bucium. Pe lângă o tehnologie în continuă dezvoltare, ne mai putem lăuda cu produse noi, precum Rameros, Rachiul de pere Williams, sau Rachiul Muscat, unicate la nivel național, datorită instalațiilor de tip Charente, și a dublei distilări.

Varietatea solurilor, climatul, dar și soiurile, sunt cele care, împreunate, redau esența vinurilor de la Bucium Iași. Aflat sub constelația succesului, Bucium reușește cu brio să combine tradiția seculară și principiile moderne ale viticulturii.

Soiurile de viță de vie sunt majoritar autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră), dare există și soiuri precum Aligote, Muscat Ottonel, sau Merlot, care dau o notă deosebită vinurilor Bucium. Prospețimea resimțită în vinuri este datorată situării podgoriei la nord de paralela 45˚, unde căldura verilor nu este suficient de mare pentru a afecta aromele primare. Variabilele naturale sunt cele care determină o aciditate crescută în vinuri, extrem de potrivită în asocierea cu anumite tipuri de preparate culinare.

Istoric vinuri Bucium Iași

Născute în anul 1949, vinurile noastre își au rădăcinile în solul celor șapte coline din Iași. Via bogată de pe dealurile Bucium, Pietrărie și Tomești a dat rod unor vinuri deosebite, precum Aligote, Fetească Albă sau Muscat Ottonel.

Marcant pentru tezaurul Bucium, anul 1986 a adus în repertoriul cramelor peste 100.000 de sticle. Meritul pentru cantitatea de vin obținută a aparține vremii propice și mucegaiurilor nobile Botritys, care au determinat ușoara stafidire a boabelor.

Crama Bucium

După ce treci prin culoarele înguste, coborând ușor treptele abrupte, începi o călătorie inedită, într-o atmosferă solemnă, în lumea vinurilor Bucium.

Crama Bucium include Sala Mare a Butoaielor și Sala de baricuri.

Sala Mare a Butoaielor este destinată poveștilor din spatele Bucium, un culoar care adăpostește butoaie vechi, impozante și impresionante, create de către doi dogari. Cei doi au cioplit ani de-a rândul chipuri în lemnul butoaielor, sculptând astfel povești ale vinului.

Sala de baricuri oferă unica posibilitate a participanților la Traseul turistic de a degusta vinurile Bucium.

Vinoteca Bucium

Spațiul sacru al tezaurului Bucium, vinoteca cuprinde tezaurul Bucium, adică cele mai valoroase și reprezentative vinuri, produse în timp. O colecție excepțională, clădită cu vinuri păstrate în cele mai stricte condiții, după standardele obligatorii.

Enologul îți dezvăluie faptul că cel mai vechi vin din Vinoteca Bucium datează din 1958. Îți sunt prezentate exponate cu vinuri de colecție, dar și file din vasta istorie a locului și întâmplări în ordine cronologică.

Muzeul Bucium

Parte a Traseului Turistic, Muzeul Bucium are o vechime de peste 200 de ani. Una dintre piesele centrale ale muzeului este teascul, perfect functional, care a servit drept sursă de inspirație pentru dezvoltarea unei noi game Bucium, care îi poartă numele.

Muzeul cuprinde:

  • Expoziția de sticle și etichete Bucium – poți observa elementele de identitate ale brand-ului, dar și evoluția produselor, din punct de vedere al ambalajelor și etichetelor
  • Unelte vechi, autentice – unele încă funcționale, au deservit la realizarea procesului de vinificație
  • Panou cu fotografii, atestate și certificate de inovator – surprinde partea vizuală a istoriei, cu evenimentele și persoanele care au făcut totul posibil
  • Expoziția de medalii și distincții – obținute la cele mai importante competiții naționale și internaționale, recunosc meritele și calitatea Bucium

Sala de degustare Fresca

Dacă ești curios în legătura cu povestea din spatele gamei Fresca, trebuie neapărat să vizitezi Sala de Degustare Fresca. Vei afla de la enologul Bucium că a fost creată în aproximativ 4 ani, datorită complexității realizării scenelor artistice, în spatele cărora se află fostul Rector al Facultății de Artă, Dumitru Gavrilean.

O gamă unică, Fresca continuă să surprindă toți participanții Traseului Turistic, prin istoric și asocierile create.

Sala rustică Bucium

O încăpere care pune accent pe prețuirea tradiției, Sala Rustică Bucium este locul în care gustul vinului, al spumantului sau al rachiului se împletește cu specificul bucătăriei românești. Decorată într-un mod autentic, sala prezintă un medalion impresionant, în care sunt expuse cele mai valoroase game din portofoliul Bucium, care pot fi admirate în timpul vizitei.

Magazinul de suveniruri Bucium

O vizită la Magazinul de Suveniruri Bucium te va ajuta să afli istoria din spatele gamelor Bucium, evoluția produselor, dar și particularitățile care le determină să fie atât de apreciate. De asemenea, poți achiziționa produse, sticle, dar și suveniruri unicat, care să îți amintească experiența.