Vinul spumant – inventie de geniu sau simpla greseala?

Cel mai bun prieten al ocaziilor speciale, vinul spumant se afla pe aproape toate mesele festive. Fie ca vorbim despre aniversari, nunti sau petrecerile de Revelion, vinul spumant isi face loc intotdeauna in paharele invitatilor. Ramas in perceptia oamenilor ca o bautura asociata cu eleganta si rafinamentul, vinul spumant poarta in spate o istorie bogata. Cum a aparut vinul spumant? A fost inventarea sa premeditata sau o simpla greseala de geniu? Citeste in continuare articolul nostru despre vin spumant, si afla tot ce nu stiai despre acesta!

Legenda vinului spumant

O poveste spune faptul ca vinul spumant a aparut ca majoritatea inventiilor marete, dintr-o greseala. Legenda isi are radacinile in jurul anului 1600, in regiunea Champagne, din Franta, in vremea in care Dom Perignon continua traditia familiei sale, de a produce vin alb. Acesta a crezut ca drojdia din bautura a incheiat procesul de a transforma zaharul in alcool, desi aceasta doar intrase intr-un proces de „hibernare”, din cauza temperaturii scazute. Odata cu venirea primaverii, si cresterea temperaturii, drojdiile din vin s-au reactivat, consumand zaharul ramas, si producand dioxid de carbon, care a fost absorbit de vin. Dom Perignon a descoperit faptul ca, din cauza presiunii, dopurile sticlelor au iesit singure. Incercand din curiozitate bautura ramasa, a exclamat: „Veniti, eu beau stele!”, expresie care a ramas faimoasa pana in ziua de astazi.

Secretele vinului spumant

Vinul spumant este un tip de vin, rezultat in urma fermentatiei alcoolice a strugurilor, a mustului, sau a vinului. Particularitatea acestei bauturi este aceea ca la deschiderea sticlei, bautura degaja dioxid de carbon, obtinut in urma procesului de fermentatie. Daca este pastrat in conditii optime, de pana la 20 grade Celsius, vinul spumant va prezenta o suprapresiune de minimum 3 bari, cu un procentaj de alcool care trece de 8,5% volum.

Este important de mentinat faptul ca, in functie de regiunea din care provine, vinul spumant are parte de denumiri unice, protejate. Cel mai concludent exemplu este vinul spumant produs in regiunea Champagne, din Franta, singurul care se poate folosi de denumirea „sampanie”.

Metode de obtinere

Primul vin spumant, denumit vin de Blanquette, a fost obtinut prin metoda ancestrala, adica fermentatia vinului in sticla, in anul 1531, de catre calugarii din Saint Hilaire.

O alta metoda de obtinere a vinului spumant este in sticle, prin adaugarea unei substante de tiraj, fiind un proces lung, de aproximativ 9 luni, aceasta fiind cunoscuta drept metoda champenoise.

O modalitate practicata in prezent implica o a doua fermentatia, in cisterne, pentru a se evita problema presiunii din timpul fermentării. Aceasta metoda a fost patentata de catre Federico Martinotti, in anul 1895, si dezvoltata mai tarziu, in anul 1907, de catre Eugene Charmat.

Vinul spumant in Romania

Profesorul Ion Ionescu de la Brad a fost cel care, in anul 1841, a obtinut pentru prima oara vin spumant, pentru domnitorul Mihail Sturza. Romania a fost, astfel, a patra tara din lume producatoare de vin spumant, dupa Franta, Rusia si Germania. In prezent, productia continua, in orase precum Bucuresti, Braila sau Azuga.

Fie ca vorbim despre o ocazie speciala sau o celebrare a lucrurilor simple, vinul spumant este o alegere perfecta pentru iubitorii acestei bauturi. Savureaza-l dupa bunul plac, alaturi de persoanele dragi, si bucura-te de particularitatile care il fac atat de special.

Contact us

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.